Projekter
Digital Læsning – Et nordisk netværk om digital læsning
Det nordiske netværk om digital læsning samler lærere og forskere fra professionshøjskoler og universiteter i de tre skandinaviske lande.
Idekatalog
Netværket har udgivet idékataloget Brug skærmen - 16 ideer til at støtte læsning af digitale tekster i undervisningen.
Idékataloget er til lærere der ønsker at understøtte eleverne i læse og forstå digitale tekster. Blandt andet kan man hente ideer til at undervise elever i, hvordan de kan tage magten over deres pc, lære at navigere i digitale tekster og at læse kritisk, opmærksomt og undersøgende.
Kataloget er udgivet på både dansk, norsk (bokmål) og svensk, fordi nogle fagbegreber, der knytter sig til organisering af skole og undervisning, kan variere fra land til land. Alle ideerne er formidlet i form af små tegneserier, der viser, hvad læreren skal gøre.
Idekataloget kan hentes nedenfor:
- Brug skærmen - 16 ideer til at støtte læsning af digitale tekster i undervisningen
- Använd skärmen - 16 idéer för att stödja elevernas läsning av digitala texter i klassrummet
- Bruk skjermen - 16 ideer for å støtte elevenes lesing av digitale tekster i undervisningen
Om netværket
Digitale tekster lægger op til anderledes læsepraksisser og undervisningspraksisser end analoge tekster. Det skal netværkets deltagere drøfte fra forskellige perspektiver. Hensigten med netværket er at dele og udvikle viden om, hvad der karakteriserer læsning af digitale tekster, hvilke udfordringer elever og lærere møder, når læremidlerne er digitale, og hvad man kan gøre for at understøtte arbejdet.
Netværkets deltagere kommer fra tre grundskoler, Stokke Ungdomsskole i Norge, Bjørklinge-Skuttunge Skole i Sverige og Sølystskolen i Danmark, samt fra Oslo Universitet, Uppsala Universitet, Syddansk Universitet, UCSyd og Nationalt Videncenter for Læsning. Alle deltagere har tidligere beskæftiget sig med digital læsning, men gennem netværksarbejdet opbygges et stærkt fagligt miljø om digital læsning, og et fagligt samarbejde, der kan danne grund for fremtidige konferencer, seminarer, udgivelser og projektansøgninger. Derved styrkes vidensudvikling om digital læsning til gavn for især skoler og læreruddannelser.